neděle 11. listopadu 2007

Back to Paradise (Valle Verzasca - Locarno - Bellinzona)








Když projedete tunelem St. Gottharda a octnete se v kantonu Ticino (Tessin), je to, jak kdyby jste vkročili do jineho světa. Na severní straně tunelu v Göschenehu zuří sněhová vánice a o 22 kilometrů jižněji si italsky mluvící švýcaři v Airolu užívají podzimního sluníčka. A to bylo hlavní motivací této cesty - pobýt v prostředí o 12 stupňů teplejším než v downtown Switzerland.

Ticino je popsáno již od minula, ale jak jsme zjistili, může neustále překvapovat. Smaragdová voda s romantickým mostem Ponte dei Salti ze 17. století uprostřed údolí Verzasca s kamennými domky a vesničkami se sedmnácti obyvateli jako je Corippo působily líně, tajemně a vyzývavě. Pochopit místní starousedlíky a přijmout výzvu splynout s prostředím je nejlepší pomocí pohledu skrze skleničku rudého merlotu - stejně všem roste na stráni za domem.

Locarno je jiné - středomořské a ambiciózní. Napomádované důchodkyně v kožiších na motorkách, koleje uprostřed náměstí vedoucí nikam, vykrmení rackové posedávající na palmách a pokřikující italové u kávy.

Odtud za pár minut dojedete do hlavního města Ticina - Belinzzony. Nejopevněnější město Švýcarska které si poslední dobou hlídá UNESCO. Tři hrady - Castelgrande, Castello di Montebello, Castello di Sasso Corbaro dohlížjí nad výstavou čokolády a desítkami krámků se spodním prádlem. Čokoláda je jako vždy vynikající, nad spodním prádlem se muži a ženy nikdy neshodnou. Pohled z Castello di Montebello ale staví všechno do jiné optiky. Letos naposledy jen v krátkém rukávu... Arrivederci Ticino!

Žádné komentáře: