sobota 29. září 2007

Cooking time

Abychom v Tannenrauchstrasse 35 poznali, že švýcarská kuchyně není jen o sýru a čínská jen o rýži, čtvrtek 27. září byl určen jako den společné večeře, kde se každý měl prezentovat kulinářskými specialitami své země. Poprvé jsme tak ocenili velikost naší kuchyně a špičkovou ventilaci nových oken. Čínu nakonec opravdu reprezentovala rýže a to ve formě čínského rizota, Adel za Tunis připravil zeleninovou směs šakšuka, pro Německo byl večer typický bramborový salát (tentokrát s jablky a koprem), trhanec a jablečné palačinky. Švýcarsko se představilo mrkvovým dortem a rösti, Francie steaky s hříbkovou omáčkou, Španělsko zapékanými bramborami a česká kotlina byla vykreslena jako země bramboráků. Aby byl ale tento bramborákový obraz brzy zapomenut, hned druhý den na to při večeři s Anna Marie a Maud jsme se cpali ovocnými knedlíky a zapíjeli je vynikajícím walliským Syrah.


A jelikož jsme ve Švýcarsku a nedílnou součástí švýcarské kuchyně je sýr, malá poznámka na závěr.

Pokud se v v české kotlině řekne sýr, každý si vzpomene na smažák nebo na 30% eidamskou cihlu v červeném obalu. Již po několika dnech ve Švýcarsku ale při otázce, jaké že to máme doma typické sýry, změníte barvu na stejnou jako má obal nešeho eidamu. Pasterizace, která je v České republice předepsaná, totiž zničí veškerou biokulturu v mléce a ušlechtilé mikroorganismy, jež za člověka udělají velký kus práce při tvorbě kvalitních mléčných produktů, jsou ty tam. Švýcarsko se v této oblasti vydalo opačným směrem, namísto alibistické pasterizace jsou provozy hygienicky natolik na výši, že je výskyt potencionálních chorob v chemicky neupravených surovinách na bodu mrazu. Švýcaři si tak dopřávají oblíbeného Gruyèru, Emmentalu nebo Appenzellského sýra a k jejich vychutnání nepotřebují 20 deka, ale malý tenký proužek...

Na snímku švýcarsko-španělsko-německo-tuniská kombinace.

Foto též: Adel (TUN)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Člověče, ty si teda žiješ. Vždyť vy tam akorát žerete a chlastáte... bráchanec Ondra

Zdeněk řekl(a)...

Zdravím na Moravu, no přece bych sem nedával fotky, jak sedím u počítače, to by sem nikdo nechodil, maximálně, že bych vyfotil u těch počítačů některé kolegyně, to by se návšteva zvedla, snad časem :-)